Csináld magad babaruha

Ami ma készült el, másfél óra alatt, ebben az is benne volt, hogy a szabásmintát magam készítettem, hiszen ahány játék baba, annyi féle méret.  Persze bőven meglátszik rajta, hogy csak csaptam-vágtam a szabásmintával együtt nincs benne semmi igényesség, a varrásában sem, csak az, hogy minél hamarabb letudhassam. Itt és most leírom, hogyan szerkesztettem meg a szabásmintáját, milyen alapon.

Először is levettem az alap méreteket: csípőbőség, derék bőség, szoknyahossz,  mellmagasság(vállcsúcstól mérve), nyakmélység elöl-hátul(szintén vállcsúcstól mérve) derékmélység (vállcsúcstól derékig). Aki nem tudná a vállcsúcs a nyak és a váll találkozási pontja, a legmagasabb pont a vállon. Kimértem először is egy téglalapot, aminek az egyik oldala a derékmélység+szoknyahossz, a szélessége pedig a csípőmélység fele.

 Ezután bejelöltem a mellvonalat, ami a mellmagasság vonalában van, vagyis a vállcsúcs és a mell közötti hosszanti távolság, vízszintes vonal, erre kerül majd fel a hónaljszabás. A vállcsúcs tól lejjebb engedünk egy félcentivel a vízszintestől egy ferde vonalat, ez lesz a vállvonal, olyan széles, amilyen a váll maga, innen indol egy fél tojás forma ami a hónalj/karöltő szabásvonala.

Mivel ez a baba egyenes derekú volt ezért különösebben nem kellett formázgatni, szűkíteni derékrészen, ezért az egyenes maradt. A szoknyarésznél bevallom, igénytelen voltam, időhíján(amit sajnáltam rááldozni 😀 ) négy trapézformát szabtam ki(szakoktatóm visított volna ha látta volna, hogyezmiez 😛 )  de úgy voltam vele, jóvanaz  játékbabára. 

A kiszabott darabok így néztek ki, csakhogy lássátok, miről írtam eddig:

Utána először összevarrtam a vállát, majd az oldalát, és a szoknya oldalait, majd interlock hiányában elcikcakkoztam a széleket.

utána vágtam egy darabka tépőzárat és rávarrtam

Majd a karöltőket és a nyakát elég rondára sikerülve visszahajtottam és vissza varrtam. Ez a megoldás azért nem jó, főleg az ilyen apró daraboknál, mert az anyag többlet, amivel bővebb a színén az anyag, beráncolódik a varrás közben. Ha rendesen meg akarod csinálni, másold le a karöltők és a nyakkivágás vonalát külön-külön egy papírra, és az alapján szabj ki egy 4-5cm széles csíkot, ahogy maga a karöltő és a nyakkivágás kanyarodik, először szembefordítva varrd rá, majd ahogy behajtod, és szépen letűzöd, hogy ne bukjon ki, akkor szépen kifekszik, de én ezzel most nem foglalkoztam. Ha rajta van a tépőzár, és a karöltők meg a nyaka is el van dolgozva, akkor varrd össze a háta közepét egy pici darabon 1cm szélesen,

majd a szoknyarészt kifordítva hozzávarrtam a derekához és elkészült a nagy mű. Csak hogy ti is lássátok, így néz ki készen, meg a szoknya és felső összevarrása- Meglátszik rajta, hogy nincs szépen eldolgozva a karöltők és a nyaka, de lánykám imádja, meg a szoknya is sikítós 😀

Ha tetszik amit itt olvasol iratkozz fel, hogy időben értesülj a legfrissebb bejegyzésekről!

 

 
 
Név*
Email*


Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .